e-Βιβλιοθήκη

Ο Δήμος Λάρνακας άρχισε εκστρατείες ενημέρωσης για περιβαλλοντικά θέματα το 2002 οργανώνονταςγια πρώτη φορά την Εβδομάδα Περιβάλλοντος και έκτοτε καθιερώθηκε ως ετήσια ανοιξιάτικη εκδήλωση. Μετά από εισήγηση του Δημοτικού Γραμματέα στις αρχές του 2010, τα θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και εκπαίδευσης στο Δήμο Λάρνακας  διεκπεραιώνονται από τον Τομέα Περιβαλλοντικής  Διαχείρισης , ο οποίος δημιουργήθηκε την 1/3/2010 μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές, την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση των εκπομπών CO2 βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των περιβαλλοντικών εκδηλώσεων του Δήμου Λάρνακας και με την εκπόνηση του Αειφόρου Ενεργειακού Σχεδίου Δράσης Δήμου Λάρνακας 2010-2020 αναμένεται να αυξηθούν γιατί υπάρχει δέσμευση για διοργάνωση  εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών ημερίδων.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2011

Ο Δήμος Λάρνακας διοργάνωσε και φέτος δραστηριότητες και δράσεις στα πλαίσια του θεσμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, συμπληρώνοντας 10 χρόνια συμμετοχής !  

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μία ετήσια καμπάνια, η οποία διοργανώνεται πανευρωπαϊκά κάθε χρόνο από τις 16 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου με κεντρικό θέμα την αειφόρο κινητικότητα. Οι συμμετέχουσες πόλεις καλούν τους πολίτες τους να λάβουν μέρος στις δράσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα πλαίσια αυτής της εβδομάδας και οι τοπικές αρχές εισάγουν και προωθούν μέτρα αειφόρου κινητικότητας. Για την φετινή χρονιά το κεντρικό θέμα της Εβδομάδας Κινητικότητας ήταν «Εναλλακτική Κινητικότητα» και μας παροτρύνει να περιορίσουμε τη χρήση των ιδιωτικών οχημάτων μας και να επιλέξουμε το λεωφορείο, το ποδήλατο, το περπάτημα ή ένα πιο οικολογικό μέσο για τις μετακινήσεις μας!

Η Λάρνακα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξει τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς και να εξασφαλίσει την άνεση και την απόλαυση στις μετακινήσεις των πολιτών και των επισκεπτών της, μέσα στην πόλη. Ανάμεσα στους στόχους μας, είναι σύντομα η πόλη μας να διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και την κατάλληλη υποδομή για την χρήση των λεωφορείων.

Κατά την διάρκεια της Εβδομάδας Κινητικότητας 2011, συμμετείχαν μαθητές από σχολεία και οργανωμένα σύνολα της πόλης σε όλες τις εκδηλώσεις, οι οποίες περιελάμβαναν την χορήγηση μικρών δώρων στους συμμετέχοντες και την κλήρωση  ποδηλάτων.

Εκδήλωση  γνωριμίας με την Εβδομάδα Κινητικότητας και τις εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης στην πόλη – 16/11/2011

Στις 17/11/2011 υπήρξε η κεντρική μέρα των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Κινητικότητας, όπου η διακίνηση των διαδρομών των λεωφορείων της πόλης γινόταν δωρεάν  και διοργανώθηκαν οι εκδηλώσεις ημέρας οικολογικού αυτοκινήτου και ποδηλατικός γύρος.

Ημέρα Οικολογικού Αυτοκινήτου

Ημέρα Ποδηλατικού γύρου

Εκδήλωση «Ζωγραφίζω την πόλη χωρίς αυτοκίνητα»

Στις 20/11/2011 μαθητές από τρία δημοτικά σχολεία περπάτησαν από το σχολικό  τους χώρο προς την πλατεία Ερμού και ζωγράφισαν εικόνες της πόλης χωρίς αυτοκίνητα, συμμετείχαν σε παιχνίδι με φωτεινό παντογνώστη και ενημερώθηκαν για τους στόχους της Εβδομάδας Κινητικότητας. Στο τέλος της εκδήλωσης κληρώθηκαν ποδήλατα για τους μαθητές που συμμετείχαν.

Διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Λάρνακα και Αειφόρος Κινητικότητα»

Στις 21/11/2011 διοργάνωθηκε ημερίδα με παρουσιάσεις των πιο κάτω θεμάτων:

«Στρατηγική, πολιτικές και δράσεις του Δήμου Λάρνακας σε σχέση με την αειφόρο κινητικότητα» από τον Ανδρέα Καρακατσάνη, Δημοτικό Μηχανικό Δήμου Λάρνακας.

«Πώς προωθούν τα ποδήλατα οι άλλες χώρες; Ποδηλατικές πολιτικές στη Γερμανία, Ολλανδία και Δανία. Η περίπτωση της Λάρνακας και πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα» από τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, Επίτροπο Περιβάλλοντος.

«Πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στην Κύπρο και η περίπτωση της Λάρνακας» από τον Σάββα Κλεάνθους, προϊστάμενο του Κλάδου Ποιότητας Αέρα, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

«Αρχές Βιώσιμης Κινητικότητας» από τον Μιχάλη Λαμπρινό, Μονάδα Ενίσχυσης Δημόσιων Μεταφορών, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων.

«Εξέλιξη του συστήματος των δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορείο στην πόλη και επαρχία Λάρνακας» από τον Ανδρέα Νικηφόρου, Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

«Η Λάρνακα βαδίζει στον 21ο αιώνα: Ο ρόλος του πεζού στη δημιουργία μιας ανθρώπινης πόλης» από την Ιωάννα Ιωάννου, Κίνηση Προστασίας Δικαιωμάτων Πεζών.

Στο τέλος της ημερίδας βραβεύτηκαν μαθητές του Μακάριου Λυκείου, οι οποίοι μετακινούνται προς το σχολείο τους με ποδήλατα και λεωφορεία και δύο δημότες της Λάρνακας, οι οποίοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο τους καθημερινά για την προσέλευση τους στο χώρο εργασίας τους.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας 2011

Πρόκειται για ευρωπαϊκό θεσμό που διεξάγεται κάθε χρόνο από τις 11 μέχρι τις 15 Απριλίου με εκδηλώσεις που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.  Ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Λάρνακας συμμετείχε για πρώτη φορά στο θεσμό, διοργανώνοντας δύο εκδηλώσεις οι οποίες εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (http://www.eusew.eu/) με αριθμό 2128 και 2137.

Διοργανώθηκε στις 11 Απριλίου 2011, ημερίδα με τον τίτλο ‘’Εξοικονομήστε Ενέργεια – Σώστε τον πλανήτη’’, με θέματα  που αφορούν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση των εκπομπών CO2, την οποία παρακολούθησαν 100 μαθητές από 3 γυμνάσια της πόλης.

Στις 12 Απριλίου 2011 πραγματοποιήθηκε η θεατρικήπαράσταση της παιδικής σκηνής Δώρου Κυριακίδη με τίτλο «Ο Νικολάκης Ανακυκλώνεται και εξοικονομεί ενέργεια».Το σενάριο της παράστασης γράφτηκε σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας  για τα περιβαλλοντικά μηνύματα που περιέχει και λαμβάνονται από τα παιδιά για θέματα ανακύκλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Η θεατρική παράσταση διεξάχθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας και το παρακολούθησαν δωρεάν κατόπιν πρόσκλησης, 500 παιδιά από τα οικολογικά νηπιαγωγεία και σχολεία της πόλης.

 

ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2011

Ο Δήμος Λάρνακας συμμετείχε στην παγκόσμια δράση «Η Ώρα της Γης» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 και ώρα 8:30μ.μ – 9:30μ.μ, με στόχο την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση.  Στα πλαίσια της εκδήλωσης έσβησαν τα φώτα στην πλατεία Ευρώπης και του Δημοτικού Μεγάρου για μια ώρα.

Ο Δήμος Λάρνακας κάλεσε τους δημότες του όπως πράξουν το ίδιο στα σπίτια τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές και να σώσουμε τον πλανήτη μας.

Copyright © Δήμος Λάρνακας 2011
Designed and Developed
by NETinfo plc
Ενεργειακό Σχέδιο
Δήμου Λάρνακας